SEOGoogle’da Üst Sayfada Çıkmak İçin Yapmanız Gerekenler

9 Kasım 2022by admin0
https://hazirmakalem.com/wp-content/uploads/2022/11/google-ilk-siraya-cikmak.png

Bir kullanıcı arama yaptığında Google sonuçlarında en üst sıralarda yer almanın, şirketinize bu kadar çok olumlu avantaj sağlaması için şart olduğunu düşünüyor musunuz ?

Kesinlikle!

Sürekli bir ziyaret akışı, daha fazla potansiyel ziyaretçi demektir ve  bunlar Google’da üst sıralara çıkmanın beraberinde getirdiği avantajlardan sadece birkaçıdır.

Şirketinizin google üzerinde bu görünürlüğünü ve ilk sayfalarda çıkmasını istiyorsanız, kendinizi kesinlikle şirket web sitesinin konumlandırılmasına adamalısınız .

Google, dünya çapındaki kullanıcıların %95’inin tercih ettiği arama motorudur, bu nedenle Google’da görünürlüğünüz üzerinde çalışmak çok önemlidir.

Halihazırda bir miktar içerik yazmayı denediniz ancak ilk sayfaya giremediniz mi? Teknik önlemlerin uygulanması çok mu zor görünüyor? Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz?

Bu girişimde başarılı olmak için iyi pozisyonlar almanızı sağlayacak unsurları aklınızda tutmanız ve ardından her şeyi uygulamaya koyan bir uzmana yönelmeniz gerekir. Bu yönlerden birinde bile hata yaparsanız sitenizin cezalandırılabileceğini unutmayın.

Öte yandan, sadece bununla ilgilenen web pazarlama disiplini, yani ünlü SEO hakkında başka bilgilere ihtiyacınız varsa, okumaya devam edin.

Sitenizi Google’da sıralamak neden önemlidir?

Google’da iyi bir sıralamanın önemini anlamak için pratik bir örnekle başlayalım .

Yeni bir bisiklet alacağınızı varsayalım. Google’a gidin ve ” Bisiklet fiyatları ” yazın.

Hangi sonuçlara danışacaksınız? Kesinlikle ilk üç veya dört bağlantıyı açacaksınız , ardından size en çok ilham verenleri görmek için Google’da kalan ön sayfa içeriğinin başlıklarını okuyacaksınız.

Eğer çok ilgiliyseniz ve araştırmaya ayıracak çok vaktiniz varsa belki ikinci sayfada ilk sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ama ne sen ne de rakipleriniz, ziyaretçinin arka sayfalara gelerek sitenizi ziyaret etme riskini göze almak istemez.

Bu, anlaşılabilir bir davranış ve durumdur, zira  merak ettiğimiz bir soruyu gideren veya bir ihtiyacı gideren bilgilere ulaşmak amacıyla Google’da arama yaptıklarında, ilk elde ettikleri sonuçlara odaklanacaklar . Bu nedenle sayfalarınızın ilk sıralar arasında yer alması zorunludur.

Daha fazla kullanıcı, daha fazla potansiyel müşteri ve daha fazla satış anlamına gelir , bu sırayı asla unutmayın.

Peki Google’da en iyi pozisyonları nasıl elde edersiniz ?

Google Konumlandırma ve Dizin Oluşturma

Bu iki kavram arasında derin bir fark olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz.

Google’da indeksleme dediğimizde ne demek istediğimizi anlamak için arama motorunun arama sonuçlarında yer alan linklerin bir nevi indeks içerisinde olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak, bir web sayfası mutlaka Google dizininde yer almaz.

Bir sayfanın Google dizininde olup olmadığı , dolayısıyla dizine eklenip eklenmediği nasıl anlaşılır? Google’ı açın ve arama çubuğuna site: sayfanın url’sini yazın . Sonuçlarda görünüyorsa siteniz artık arama motorunda yer alıyor demektir.

Sitenizin indeks alıp almadığını aşağıdaki örnek gibi Google’da aratarak öğrenebilirsiniz.

 

Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, sitenizi Google’da nasıl indeksleyeceğinizle ilgili makaleyi okuyun . Bu konudaki merakınızı gidermek için biraz daha teknik bilgiler bulacaksınız.

Şimdi konumlandırma kavramına geçelim . Bu, arama motorunda görünürlük kazanmanızı sağlar. Konumlandırma, içeriğin kendisine eklediğiniz belirli anahtar kelimeler için gerçekleşir.

Şimdiye kadar hala karmaşık bir konu gibi görünüyor mu? Zaten netleştirmeye başladık ve şimdi Google’daki konumlandırmanın nasıl oluşturulduğunu adım adım analiz ederek tüm şüpheleri gidereceğiz.

Google Sıralaması Nasıl Çalışır?

Web siteleri, arama motorları gibi son derece karmaşık gerçeklerdir. Daha sonra Google’da konumlandırmaya katkıda bulunan çeşitli yönler olduğunu tahmin etmiş olacaksınız:

  • Anahtar Kelimeler: her sektörde, kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulmak için Google arama alanına yazdıkları anahtar kelimeler veya “anahtar kelimeler” vardır ve bunlar sitenizde bulunması için girilmesi gereken kelimelerin aynısıdır;
  • Çevrimiçi rekabet : Web’de yalnız değilsiniz çünkü rakiplerin de ağırlığı var, sayfalarının hangi konumlarda olduğu, hangi anahtar kelimeler için konumlandıkları, kısacası benimsedikleri strateji;
  • Sayfa İçi Optimizasyon : konumlandırma, içeriğin kalitesi, kullanılan anahtar kelimeler, başlıklar, meta veriler, metinlerin uzunluğu, netlik, URL’ler vb. gibi sitenin birçok dahili yönünden etkilenir;
  • Sayfa Dışı Optimizasyon : Konumlandırma, web sitesine atıfta bulunan harici bağlantılardan da etkilenir, dolayısıyla diğer sitelerden gelen ve “bağlantı oluşturma” adı verilen bir etkinliğe yol açan bağlantıların seçimi;
  • Cezaların olmaması : Web sitesinin web üzerindeki konumunu günlük olarak izlemek, arama motoru algoritması tarafından herhangi bir ceza olup olmadığını kontrol etmek esastır.

Artık Google’da konumlanmaya yol açan alanları gördüğümüze göre, pratikte ne yapılması gerektiğini anlamak için bunları tek tek analiz edelim.

Web Sitelerinizi Google’da Nasıl Üst Sıralara Çıkarabilirsiniz?

Web sayfalarının Google’da konumlandırılmasıyla ilgilenen bir web pazarlama dalı vardır . SEO stratejilerinden bahsediyorum .

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir ve bir sayfanın Google sonuçlarının ilk sıralamasına alabilmesi için gerekli olan tüm bu faaliyetler kümesidir.

Bir sayfanın konumlandırılması söz konusu olduğunda anlaşılması gereken önemli bir husus, kullanıcının yaptığı arama ne olursa olsun, sayfanın her zaman ilk sonuçlar arasında görünmeyecek olmasıdır.

Bunun yerine sayfanız , oluşturma sırasında seçilen bir veya daha fazla belirli anahtar kelime için sıralanır.

Size karmaşık geliyorsa Bir örnek verelim.

Şirketiniz klima satıyor mu? ” Klima nasıl temizlenir ” hakkında bir yazı yazabilirsiniz ve kullanıcılar Google’da bu özel aramayı yaptıklarında sayfanız ilk sonuçlar arasında görünecektir.

SEO hakkında düşünürken birçok kişinin yaptığı hata , sitenizi sihirli bir şekilde diğerlerinin üzerinde kutup konumunda görmek için bir makaleye veya sayfaya birkaç anahtar kelime eklemenin yeterli olacağını düşünmesidir.

Maalesef bu durum tam olarak böyle değildir.

SEO’yu oluşturan birçok faktör vardır ve bunların her birini doğru şekilde uygulamak, istenen sonuçlara ulaşmanızı sağlar.

Bu nedenle , bir sitenin web’deki sıralamasını iyileştirmek istiyorsanız, hepsini bilmeniz gerekir .

1. Çalışan bir web siteniz olsun

Sayfalarınızın konumu nedir? Web sitesi . Bu, tüm içeriğinizin kapsayıcısıdır ve sayfaların çalışmasını istiyorsanız sitenin de çalışması gerekir.

Sitenin çalışması gerektiğini söylediğimde ne demek istiyorum ? İçeriğinin açık ve düzenli bir şekilde düzenlenmesiyle kesin bir yapıya sahip olması gerektiğinden bahsediyorum. Bu, onu performanslı hale getirmenin ilk adımıdır.

Bazı yönler, web sitenizin performansını, özellikle sayfa yükleme hızı olmak üzere diğerlerinden daha fazla etkiler . Mükemmel bir site kurmuş olabilirsiniz, ancak dosyalar çok büyükse veya platforma çok fazla gereksiz uzantı eklediyseniz, sitenin hızı ciddi şekilde cezalandırılabilir. Bunun Google’ın kalbine en yakın yönlerden biri olduğunu düşünün.

Bunun hemen ardından mobil izlemenin önemini görüyoruz . Hootsuite ile birlikte We Are Social’ın Küresel Dijital Raporu 2022’ye göre, dünya genelinde nüfusun %67,1’ine tekabül eden 5,31 milyar kullanıcı , hem uygulamalar hem de web’de gezinme için mobil kullanıyor.

Son olarak, siteniz SEO dostu olmalıdır . Bunun anlamı ne? SEO faaliyetlerinin doğru bir şekilde yürütülebilmesi için hazırlanmalıdır.

2. Kullanıcı deneyimini iyileştirin

Sitenizin en iyi performansı gösterebilecek bir yapıya sahip olup olmadığını kontrol ettikten sonra bir firma için en önemli noktalardan birine dikkat etmeniz gerekmektedir: Kullanıcı deneyimi

Evet, ziyaretçileriniz her zaman düşüncelerinizin merkezinde olmalıdır.

Web siteniz kullanıcılar tarafından kolayca kullanılamıyorsa , Google’daki konumunuz ve dolayısıyla yapılan satış miktarı da tehlikeye girer.

Navigasyonu basit veya zor hale getirebilecek birkaç unsur vardır. Şablon hakkında konuşarak başlayalım . Her sitenin kendi yapısı ve sözde tasarımı vardır. Bunu beğenmeniz önemli ama işlevsel olması gerektiğini de asla unutmamalısınız.

Müşterileriniz aradıkları her şeyi hızlı bir şekilde bulamıyorlarsa site görsel olarak güzel olabilir ancak siteyi hemen terk edeceklerdir.

için de aynı şey söylenebilir.Aynı şey navigasyonun basitliği . Düğmeler açıkça görülüyor mu? Menü açık mı? Kategoriler iyi tanımlanmış mı?

Ve yine de, bugün kullanıcılar bir ‘ olağandışı bir deneyim bekliyor . Bu, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve genişletilmiş gerçeklik (XR), ürünlerle etkileşime girmenizi sağlayan teknolojilerle garanti edilir.

Kullanıcıların navigasyon kalitesi tüm bu unsurlara bağlıdır. Ancak bununla da kalmaz, Google bile arama yaptıklarında kullanıcılara gösterilecek en iyi sitelerin hangileri olduğuna karar verirken bu yönü dikkate alır.

3. Anahtar kelime araştırmanızı yapın

Google’da konumlandırmanın başarısı için az önce okuduğunuz faktörler gerekli olsa da, anahtar kelimeler de önemli bir rol oynamaktadır.

Anahtar kelimelerle ne kastedilmektedir? Bunlar tam olarak Google’da bulunmasını istediğiniz kelimelerdir .

Ancak siteniz hala yeniyse ve Google’da fazla yetkiye sahip değilse, uzun kuyruklu  kelimelere odaklanmanızı tavsiye ederim.

Normal anahtar kelimeler bir veya iki kelimeden oluşurken, uzun kuyruk üç veya daha fazla kelimeden oluşur.

Doğru anahtar kelimeleri nasıl buluyorsunuz? Fikirlerinizi yazılımla birleştirerek.

Her şeyden önce, nişiniz ile ilgili konular hakkında temel bir fikre sahip olmanız gerekir .

Bundan sonra , kullanıcılar tarafından en çok aranan anahtar kelimeleri, mevsimsel olanları bulmanızı sağlayan veya ilginç ilgili konuları bulmanıza yardımcı olan yazılımları kullanmaya başvurabilirsiniz . Birkaçını listeleyeceğim: Ubersuggest , Google Trends , Semrush , Google Anahtar Kelime Aracı, vb.

4. Kaliteli içerik üretin

Google’da nasıl mükemmel bir sıralama elde edileceğine dair bu analiz sırasında, rekabet etmenin birçok yönü olduğunu size göstermeye çalışıyorum.

Ancak, kullanıcılara göstermek için kesinlikle içeriğe ihtiyacınız var. Sadece bu değil, bu içeriğin de yüksek kalitede olması gerekir .

Aslında, SEO optimizasyonunu etkileyen kilit faktörlerden biri, yayınladığınız içeriğin türüdür .

Kullanıcıların aradığı cevapları sağlayan ve gerekli tüm anahtar kelimeleri girebildiğiniz uzun, iyi yapılandırılmış bir blog yazısı oluşturursanız, Google bunu birkaç satırlık bir içeriğe kıyasla çok değerli olarak algılayacaktır.

Bu anlamda hazırmakalem.com sitesi olarak çok uygun fiyatlarla bir çok kategoriye hitap eden hazır makale satışlarımız bulunmaktadır. İncelemenizi tavsiye ederim.

5. İçeriğin SEO optimizasyonu

Anahtar kelime seçimine ve içeriğe doğru yerleştirmeye ek olarak, iyi bir SEO sıralaması elde etmek istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken başka hususlar da vardır.

Dikkat etmeniz gereken iki ana unsur başlık ve açıklama , yani Google tarafından önerilen her sonuç için gördüğünüz metinsel kısımdır. Her ikisi de dikkat çekici olmalı, ancak ana anahtar kelimeyi de içermelidir.

Tüm bunlar, anahtar kelime seçimiyle birlikte, kendisini Google’da en iyi şekilde konumlandırabilecek bir blog makalesinin nasıl yazılacağını anlamak için önemlidir.

Sayfanıza yerleştirdiğiniz görseller ve videolar gibi medya bile  alt metin ve açıklama ile eksiksiz olmalıdır. Kullanıcıya her zaman görünmediği için bu bilgiyi hafife almanıza neden olabilirsiniz. Ancak bu büyük bir hata olur çünkü arama motoru için büyük bir ağırlığı vardır.

Kısacası, web sitenizde görünen herhangi bir içerik, kullanıcı için çekici olmalı, aynı zamanda Google için değerli olması için belirli özelliklere sahip olmalıdır.

6. Bir Bağlantı Ağı Oluşturma

Oldukça teknik ve genellikle sektördeki profesyonelleri daha çok ilgilendiren bir konu olmasına rağmen bu konuya da değinmek istiyorum.

SEO, yalnızca sitenin içinde değil, aynı zamanda harici olarak da oluşturulur. Bu, doğru bağlantı seçimi ile yapılır .

Bir bağlantı kadar basit bir şey bir fark yaratabilir mi? Kesinlikle evet.

Aslında, bağlantı kurma hakkında konuşuyoruz . Bu terim, siteniz ve başkalarının siteleri arasında bir bağlantı ağı oluşturulması anlamına gelir.

Google için, bağlantılar hem gelen hem de giden bağlantılar için çok önemlidir.

İçeriğinize link eklediğinizde , blog yazınızın kalitesinden ceza almamak için yetkili bir kaynak ve sektör olmasına dikkat etmelisiniz.

Tersine, bir site sayfalarına sizinkine atıfta bulunan bir bağlantı eklediğinde, sözde geri bağlantı , aynı zamanda belirli bir ağırlığa sahip bir bağlantı iletir.

Backlink sağlayan site yetkili ve iyi konumlandırılmışsa, sizinki de fayda sağlayacaktır. Tersine, size backlink veren site arama motorunun gözünde kötü bir üne sahipse cezalandıracaktır.

Ne kadar kaliteli geri bağlantı toplarsanız sitenizin otoritesi o kadar artacaktır .

Sitenize giden linklerin kaliteli olup olmadığını sürekli olarak backlink analiz araçları ile kontrol etmeniz çok önemlidir . Değillerse, olumsuz olanları kaldırmanız gerekir.

Yeni Google sıralama algoritması

Google’ın göstermeyi amaçladığı arama sonuçlarının sıralamasını oluşturduğu algoritma sürekli olarak gelişmektedir. Bugün yeni bir algoritma, bir konumlandırma aracı kullanıyor .

Kısa bir giriş yapalım. Bir web sayfasının diğerinden ziyade Google’daki konumunu ne belirler?

Tabiki  İçerik .

Google genellikle ilk olarak, analizine göre, kullanıcının arama amacına en iyi yanıt veren sonuçları gösterir .

Ancak yeni algoritma sadece ve münhasıran sayfaya girilen anahtar kelimeleri değil , genel olarak web sitesinin tüm içeriğini de dikkate almaktadır .

Bir örnek? Siteniz kamp tavsiyesi veriyor ve hatta Türkiye’deki kamp alanlarının incelemelerini bile içerebilir.

Yeni algoritma, öncekilerden bile daha fazla kaliteli içeriği ödüllendirmeyi hedefliyor . Bunlar ve siteyle ilgili diğer faktörler, yüksek puan almanızı sağlar.

Google sıralamasında ne kadar yükselmeyi başarırsanız, sayfalarınız o kadar çok kullanıcı tarafından ziyaret edilir ve bu da şirketinizin satışlarını ve karlarını artırmanıza olanak tanır.

Sitenizi zirveye taşıyın ve gelirinizi artırın

Diğer birçok pazarlama stratejisi gibi, Google’da iyi bir sıralama elde edebilmek gerçek bir sanattır .

Özetle, web siteniz tamamen işlevsel ve hızlı olmalı, kullanıcılarınızın deneyimi hakkında endişelenmeli, doğru anahtar kelimeleri seçmelisiniz, kaliteli içerik üretip hem Site İçi SEO hem de site dışı SEO açısından optimize etmelisiniz.

Ve unutmayın ki, Google’ın algoritma değişikliklerine hazırlıksız yakalanmamak için web sitesinin sürekli takip ve güncel tutulması çok önemlidir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.